Ιστοσελίδες για ΑΜΕΑ με το πρότυπο WCAG 2.0 για προγράμματα ΕΣΠΑ

WCAG 2
4 Ιουλίου, 2023 No Comments

Ιστοσελίδες για ΑΜΕΑ με το πρότυπο WCAG 2.0 για προγράμματα ΕΣΠΑ

Σε όλα τα προγράμματα των ΕΣΠΑ είναι βασική απαίτηση πως αν κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα πρέπει να είναι συμβατή βάση του πρότυπου WCAG 2.0 για ΑΜΕΑ.

Η ύπαρξη μιας τέτοιας ιστοσελίδας διευκολύνει της πρόσβαση σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες , οι οποίο μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα σας με εύκολο τρόπο. Μια ιστοσελίδα που έχει κατασκευαστεί για εύκολη πρόσβαση από ΑΜΕΑ δεν σημαίνει ότι θα είναι άσχημη ή με μειωμένες λειτουργίες έναντι των άλλων ιστοσελίδων που δεν τηρούν τα πρότυπα.

Φυσικά τα πρότυπα θέτουν ορισμένους περιορισμούς που δεν επιτρέπουν στους web designers να ξεδιπλώσουν όλη τη φαντασία τους αλλά μπορούν ακόμα και με αυτούς τους περιορισμούς να παρουσιάζονται πανέμορφες ιστοσελίδες.

Παραδείγματα ιστοσελίδας κατασκευασμένης για ΑΜΕΑ

Είναι καλύτερο να μιλάμε με παραδείγματα και να δώσουμε μια κατεύθυνση για το τι εννοούμε όταν λέμε για κάποια ιστοσελίδα όμορφη και άσχημη.

Η ιστοσελίδα για https://tsampounarisdentalab.gr/ είναι αντικειμενικά μια όμορφη παρουσίαση ιστοσελίδας με λειτουργικότητα ερώτησης διαθεσιμότητας και ταυτόχρονα τηρεί και της προδιαγραφές για τα ΑΜΕΑ. Φυσικά να τονίσουμε ότι η παρούσα ιστοσελίδα είναι δίγλωσση, βελτιστοποιημένη για mobile συσκευές και στηρίζεται στο wordpress

Τι πρέπει να έχει ένα site έτσι ώστε να τηρεί τους κανόνες/οδηγίες για ΑΜΕΑ;

Υπάρχουν 3 επίπεδα WCAG το Α , ΑΑ και ΑΑΑ. Για να βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο η ιστοσελίδα σας πρέπει να τηρεί τα παρακάτω:

 • Παροχή εναλλακτικών κειμένων για μη γραφικό περιεχόμενο.
 • Παροχή λεζάντας και άλλων εναλλακτικών λύσεων για τα πολυμέσα.
 • Δημιουργία περιεχομένου που μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ άλλων με βοηθητικές τεχνολογίες, χωρίς να χάσει το νόημα του.
 • Ποιο εύκολο για τους χρήστες να δουν και να ακούσουν το περιεχόμενο.
 • Χρήση όλων των λειτουργιών από ένα πληκτρολόγιο.
 • Οι χρήστες έχουν αρκετό χρόνο για να διαβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο.
 • Μη χρησιμοποίηση περιεχομένου που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.
 • Βοήθεια τους χρήστες να πλοηγηθούν και να βρουν περιεχόμενο.
 • Αναγνώσιμα και κατανοητά κείμενα Το περιεχόμενό εμφανίζεται και λειτουργεί με προβλέψιμο τρόπο
 • Κάποια από τα βασικά που πρέπει να τηρεί η ιστοσελίδα για να συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες είναι να έχει valid html χωρίς errors και να υπάρχει μεγάλη αντίθεση χρωμάτων. Εφόσον το site πρόκειται να περάσει έλεγχο για το ΕΣΠΑ ή LEADER, οι υπηρεσίες δίνουν κατάλογο με τα εργαλεία από τα οποία πρέπει να παραχθούν βεβαιώσεις με την σφραγίδα του κατασκευαστή της ιστοσελίδας.
 • Γιατί να υλοποιηθεί ιστοσελίδα με βάση το πρότυπο WCAG 2.0 ;
 • Η συμμόρφωση της σελίδας σας με το πρότυπο WCAG 2.0 παρουσιάζει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων, που αφορά τόσο τους χρήστες, όσο και την ίδια την επιχείρηση σας.
 • Εκτός από την εταιρική και κοινωνική σας ευθύνη απέναντι στα ΑΜΕΑ, είναι καλό και για την ίδια την ιστοσελίδα σας να τηρούνται τα πρότυπα. Εφόσον τα πρότυπα τηρούνται παίρνετε ένα bonus από τις μηχανές αναζήτησης  όσων αφορά την προώθηση της ιστοσελίδας   σας σε αυτές..
 • Η άνεση στην πρόσβαση που προέρχεται από την τήρηση των κανόνων δημιουργεί ευχαριστημένους χρήστες και οι ευχαριστημένοι χρήστες είναι ευχαριστημένοι πελάτες.

·         Πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ;

 • Μια ιστοσελίδα για για ΑΜΕΑ με το πρότυπο WCAG 2.0 κοστίζει όσο μια κανονική ιστοσελίδα η e-shop δηλαδή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη μπορεί να κοστίζει από 200 έως 1600 ευρώ (ίσως και παραπάνω ανάλογα με το τι θα ζητήσει ο πελάτης) . Το μόνο που είναι έξτρα σε κόστος είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει για τον έλεγχο της ιστοσελίδας με τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε να παραχθούν οι κατάλληλες βεβαιώσεις σε περίπτωση ένταξης της επιχείρησης σε ΕΣΠΑ.
 • Στη ZitaWeb έχουμε κατασκευάσει εκατοντάδες ιστοσελίδες  με βάση όλα τα παραπάνω για πελάτες μας αλλά και για άλλους συναδέλφους που δεν μπορούν να αναλάβουν την απαιτητική αυτή διαδικασία. Εάν θέλεις μια ιστοσελίδα που τηρεί όλες τις παραπάνω προδιαγραφές μίλα μαζί μας!

 

Leave A Comment